Specjalnie z okazji tłustego czwartku w Dworku Koćmierzów odbyły się specjalne warsztaty kulinarne. Jak się można łatwo domyślić, ich tematem było smażenie pączków. Owocem tych warsztatów było 360 pączków z marmoladą owocową i cukrem pudrem.
Warto wspomnieć, że nie jest to żadne nowe wydarzenie. Wcześniej w Sandomierzu już odbywały się tego rodzaju wydarzenia, na których wspólnie smażono pączki. Po raz kolejny miejscem jego organizacji stał się Dworek Koćmierzów.
Nie da się zaprzeczyć, że Tłusty Czwartek jest jednym z ulubionych dni Polaków. Choć pączki i inne słodyczy można jeść, kiedy tylko mamy na to ochotę, to ten dzień jest szczególny. W sklepach pojawiają się liczne zniżki na pączki oraz osoby na diecie dają sobie w ten dzień jedno przyzwolenie. Bo w końcu kto jest w stanie odmówić jednego słodkiego pączka?
Tradycja jedzenia pączków
Pączki już dawno temu stały się tradycyjną polską słodką przekąską. Wedle źródeł historycznych pojawiły się po raz pierwszy XVI wieku. Jego kulisty kształt jednak pojawił się nieco później, bo dopiero w XVIII wieku. Wtedy właśnie zaczęto używać drożdży do ich produkcji. Dzięki temu można było liczyć na bardziej puszystą konsystencję. Ciekawostką jest, że o pączkach pisał swego czasu Mikołaj Rej.